| |
وب : | |
پیام : | |
2+2=: | |
(Refresh) |
مدرسه شیخعلی خان زنگنه که در بین مردم به مدرسه “شاه عباسی” شهرت دارد؛ بنایی تاریخی است که براساس اسناد موجود، نخستین حوزه علمیه در غرب کشور به شمار می رود.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از نافع؛ زمانی که شیخ علی خان زنگنه حاکم کرمانشاه در دوره شاه عباس صفوی در سال ۱۰۴۸ هجری شمسی حدود ۳۵۰ سال پیش بنای مدرسه علمیه تویسرکان(مدرسه شیخعلی خان زنگنه) را می گذاشت؛ شاید هیچگاه تصور نمی کرد که شهر عالم خیز تویسرکان با گذشت حدود ۳۵۰ سال همچنان طلاب و عالمان دینش در همان ساختمان مشغول به تحصیل و تدریس باشند.
این مدرسه بنایی است که به دستور شیخعلی خان زنگنه حاکم کرمانشاه در زمان شاه عباس صفوی دوم بنا گردید. و بعدها نیز شیخعلی خان زنگنه در دوران سلطنت شاه سلیمان صفوی به صدارت و صدراعظمی او رسید و همین مسیله سبب شد تا انتصاب این مدرسه به اشتباه به سلطنت شاه سلیمان صفوی نسبت داده شود.
پس این مسئله که دستور ساخت این مدرسه بر اساس کتاب مرآت البلدان نوشته اعتماد السلطنه از طرف شاه سلیمان صفوی داده شده، رد می شود زیرا شاه سلیمان در اول فروردین ۱۰۴۹ تاجگذاری کرده است یا با توجه به اتمام بنا در سال ۱۰۴۸که زمان ساخت را نیز باید به آن افزود یا شروع ساخت بنا را همان ۱۰۴۸ در نظر بگیریم؛ پیش از سلطنت شاه سلیمان صفوی خواهد بود.
بنا به شهرت مدرسه به مدرسه شاه عباسی در میان مردم تاکنون، ساخت مدرسه در زمان شاه عباس صفوی ملموس تر است.
حال این مدرسه تاریخی که حکایت از بیش از ۳۵۰ سال تربیت عالمان را در خود دارد؛ حکایتی دیگر در خود نهفته دارد و آن اینکه حضور مجتهدینی تراز اول در تویسرکان همچون میرزا امین و مدرس سبزواری و همچنین مدرسان برجسته حوزه علمیه اصفهان از تویسرکان در شهر اصفهان، همچون حسین علی تویسرکانی است که شهرت علم و ریاستش، ممالک عرب و عجم را فراگرفته بود.
وی در اصفهان تدریس می کرد و مرجع قضا و فتوا بود و در ۷۰سالگی فوت کرده و در تخت فولاد اصفهان به خاک سپرده شد.
این موضوع حکایت از این دارد که تاریخ تربیت عالمان دینی و دانشمندان برجسته در شهرستان تویسرکان، پیشینه ای بسیار دیرینه دارد و می توان این پیشینه را بسیار قبل تر از حوزه علمیه قم و اصفهان در ایران و همزمان با حوزه علمیه نجف اشرف دانست کما اینکه حوزه علمیه قم در ۱۳۰۱ ساخته شده و ۲۵۰ سال پس از حوزه تویسرکان ساخته شده است.
زیرا حضور مدرسانی از حوزه علمیه تویسرکان در اصفهان در دوران صفویه که گفته می شود بعد از ساخت حوزه علمیه اصفهان جهت تدریس به اصفهان عزیمت نموده اند؛ این نکته را متذکر می شود که تویسرکان از نظر عالمان دینی و دانشمندان به قدری غنی بوده است که حتی با فرستادن استاد به سایر مناطق کشور از جمله اصفهان در مدارس دیگر نیز دانشمندانی تویسرکانی تدریس می نموده اند که قبور بسیاری از این علما در تویسرکان، اصفهان، قم و نجف اشرف واقع شده است.
و حال با این پیشینه تاریخی جا دارد با گذشت حدود ۳۵۰ سال از ساخت بنای حوزه علمیه در تویسرکان که در عین قدمت بالای تاریخی همچنان در حال تربیت طلاب و علما است؛ ساختمانی جدید و مدرن هرچه سریع تر برای حوزه علمیه تویسرکان ساخته شود تا شاهد توسعه هرچه بیشتر این اولین حوزه علمیه کشور باشیم.
هرچند اقداماتی تاکنون از طرف عده ایی از واقفان و خیران دور اندیش برای ساخت ساختمانی جدید با نام حوزه علمیه امام حسن مجتبی(ع) انجام شده، اما جای دارد که همه خیران، مردم و مسئولان با تلاشی مضاعف وارد صحنه شوند زیرا با توجه به قدمت ۳۵۰ سال مدرسه علمیه، هم اکنون باید بزرگترین حوزه علمیه غرب کشور در تویسرکان وجود داشت.
علی صدیق
خبرنامه وب سایت: